17. mai med smil og regn på Snåsa

Til tross for litt regn, kom de aller fleste unna med godt humør under årets 17de mai feiring på Snåsa. Det ble en fargerik dag med stort og flott tog, markering av landets eldste 17. mai-stein, og feiring i de respektive grender senere på dagen.

17.  mai steinen på Lysthusberget på Snåsa blir betraktet som Norges eldste monument knyttet til nasjonaldagen. I dag ble det markert at steinen ble reist av prestesønnen Ole Rynning (1809-1838) for nøyaktig 188 år siden. Ordfører Vigdis Hjulstad Belbo holdt tale for anledningen og det ble lagt ned blomster. Det drevne korpset spilte, og det var innslag ved alle i 4. årstrinn, med sang.

Ble reist i all hemmelighet

Steinen på Lysthusberget ble reist for å ære eidsvollsmennene og dagen de underskrev Grunnloven i 1814. Drivkraften bak var Ole Rynning, en begavet og kunnskapsrik mann som var godt likt i bygda. I 1828 nedla kong Karl Johan forbud mot markeringer i forbindelse med opprettelsen av den norske grunnloven og grunnlovsdagen. Dette satte sinne i kok hos mange rundt om i landet.

Framtredende personer som Henrik Wergeland gjorde sitt for å trosse konges forbud og fremme tanken om et fritt og selvstendig Norge. Inspirert av blant annet Henrik Wergeland, bestemte Ole Rynning seg, sammen med noen venner, for og i all hemmelighet å reise en 17. mai-minnestein.

Den historiske steinen ble senere gjennoppdaget av Joralf Gjerstad omkring 1948. Den ble da igjenreist.

Utstilling

På gamle Vinje skole var det mange som møtte opp for å se utstilling fra 2.Verdenskrig på Snåsa. Utstillingen er det Snåsa bygdemuseum som står bak, og viste fram klær, effekter og bilder fra Operasjon Rype, tilbaketrekninga, Plukkutjønnfjellet, sprengninga av Jørstad bru og bilder fra da freden kom til Snåsa.

Fargerikt tog

Årets togmønstring var en fargerik og glad opplevelse, med masse flagg, smilende unger og voksne som ropte hurra. Det virket ikke som om litt regn la noe demper på stemningen. Journalister fra både NRK, Snåsningen og Snåsanytt var til stede for å forevige feiringen av grunnlovsdagen. Det er på Snåsa det skjer! Toget satte på bremsene ved sjukeheimen for en pause, og her ble det både allsang og korpsmusikk.

Feiring litt overalt

Endestasjonen ble Snåsa samfunnshus der det var tale ved Torsten Engum Bruvoll, allsang og innslag fra 8. klasse ved Karen Moum Agle og Nikolai Strindmo. Det var også elevene  fra 8. klasse ved Snåsa skole som stod for kaffeserveringen. Mange unger benyttet anledningen til lek og moro, som sikkert gjorde godt etter organisert togtempo i stivpynten.

Senere på dagen ble det arrangementer i manges respektive grender, på både Brede og på Agle. På Agle var det Gunnar Aunsmo som holdt tale og på Brede var det elever fra 7. klasse som stod for det. På Brede hadde de til og med arrangert skotthyll konkurranse!

Arrangementskomiteen for årets 17. mai feiring på Snåsa har vært: Tone Våg, Ina Nordseth Wiggen, Anne-Rita Riseth, Magne Ingebrigt Selliås, Bauge Steinkjer, Tor Marius Klev, Maj. Lill Flott Håpnes og Britt Sparock. I tillegg har det vært med mange andre frivillige for å få til en fin dag. Uten alle disse ville ikke dagen blitt så fargerik og flott som den ble under årets 17. mai feiring på Snåsa.

Vi håper at du koser deg med bildene våre fra dagen!

(Foto: Hallvard U. Smestad)

 

Kommentarer

Kommentarer