Garveriet i Viosen har gjenoppstått

Kaffetrakteren og vaffelpressa gikk i ett hele lørdagen når det «nye» Garveriet i Viosen åpnet dørene. Folk strømmet til fra fjern og nær hele dagen, og både huseier og leietaker høstet lovord og fikk mange klapp på skuldra for initiativet.

Lørdag åpnet Snåsaprodukter sin nye avdeling i det gamle garveriet i Viosen, hvor det nå blir både kafé og gjenbruksutsalg. Folk strømmet til fra fjern og nær, og huset var fullt av besøkende hele dagen. Fikk du ikke anledning til å ta turen dit på åpningsdagen, er det også åpent i dag og i morgen.

Klapp på skuldra

Det er ekteparet Anne-Britt og Truls Eggen som har brakt det gamle bygget tilbake til sin opprinnelse så langt det har vært mulig. Et arbeid ekteparet høstet mange lovord for under åpningsdagen – både i taler og fra de mange besøkende.

I tilknytning til at Snåsaprodukter har kafé og bruktutsalg, har de invitert flere kunstnere til å ha utstillinger i naborommet til kafeen. Under åpningen var det Sissel Ribe som viste frem sine akvareller.

Falleferdig

I en samtale med Snåsanytt forteller Anne-Britt Eggen at det var tidligere eier Steinar Skaufel som satte henne på tanken om å prøve å bringe det gamle garveriet tilbake til sin opprinnelse.

– Han kunne fortelle meg at han nesten fikk vondt i magen av å se det gamle verneverdige huset falle mer og mer fra hverandre, sier Anne-Britt. Etter litt betekningstid fikk hun lyst til å prøve, og en avtale om kjøp ble gjort.

Eggen ga seg selv 10 år på dette prosjektet, og huset var så falleferdig at arbeidet med å berge det måtte starte umiddelbart.

Historievandring

Fem år etter at hun og ektemannen startet opp det møysommelige arbeidet, kunne de lørdag se et myldrende liv i hele 1. etasjen. Fremdeles gjenstår mye arbeid i 2. etasjen, men når det ferdigstilles vet ikke Eggen.

Under åpningen var det flere som ønsket det nye tilbudet i Viosen velkommen, både i form av taler og blomsteroverrekkelser.

Det er få personer som vet så mye om historien til Viosen som Osvald Løberg. Han har gitt Anne-Britt lovnad om en liten rundtur der og fortelle henne litt om historien. Kanskje vi kunne fått til en historievandring for flere, spurte Anne-Britt under sin åpningstale.

Har fått tilbake sjela

Anne-Britt kunne fortelle at alt arbeidet som er gjort ikke hadde vært mulig uten god hjelp fra venner og bekjente. Lokalene bærer preg av gjenbruk, og har utvilsomt fått noe av sjelen sin tilbake. Ta en titt på bildene, eller avlegg Garveriet et besøk i løpet av pinsehelga – det er verdt det.

 

Kommentarer

Kommentarer