YOGAGJENG: F.v: Bente Falmår, May-Kristin Bergli, Lillian Bergli, Yogalærer og arrangør Berit Irene Smestad, Marianne Gjertsen og Anne Britt Strugstad. (Foto: Bernt Flatnes)

Yogatur til Lurusneisa

Berit Irene Smestad som er lærer i Kundalini- Yoga, har lenge hatt en idé om å ta med sin kunnskap om bevisstgjøring og selvutvikling ut i naturen. I sommer ble det en realitet da hun dro innover Snåsafjella med sine to- og firbeinte venner.

Berit Irene Smestad er internasjonalt sertifisert Yogalærer og holder på med Level 2. Intensjonen om å kombinere yogaretreat med fjelltur har hun tenkt på i mange år, og det naturlige valget for den første turen ble Lurusneisa, eller Tjohkele som fjellet heter på sørsamisk.

Yoga er opprinnelig en åndelig disiplin, en teknikk for å slippe identifikasjon med sin kropp, sine tanker, følelser, eiendeler eller relasjoner, og i stedet identifisere seg med sin sjel.

Kundalini- en aktiv form for Yoga

Kundalini Yoga består av en kombinasjon av stillinger, pusteøvelser, meditasjon og mantraer. I kundalini yoga gjør man yoga (kriyas), som er en serie av yoga øvelser. Annen yoga klasse fokuserer på ulike deler av kroppen og psyken. Det er for eksempel yoga- trening for å styrke ryggen, forbedre immunforsvaret og for å balansere de ulike følelser. Yoga økten avsluttes med avspenning og meditasjon.

Fikk god hjelp til planleggingen

– Det å gå i fjellet er i seg selv meditasjon, og å ta yoga inn i naturen føles som en veldig naturlig ting å gjøre. Selv har jeg hatt stort utbytte av å gjøre begge deler, og nå var tiden inne til å dele mine erfaringer med andre, forteller Berit om Sneisa- turen.

Underveis i planleggingen, hadde Berit et «testpanel». Da inviterte hun med seg gode venninner med på yoga og tur. Altmuligmann- og «handler» Bernt Flatnes har vært en god støtte til både planleggingen og gjennomføringen. Helga før var Berit, Bernt og Berits bror, Jogeir, innover for å etablere leir i Barkbekkgrubba. Lavvoer ble satt opp til overnattingen og en biodass- «Bæsj & Carry», som fungerte helt utmerket. Damenes behov ble ivaretatt, og alle fikk utdelt én pose pr. dag som var bare å grave ned etterpå, siden plasten er lett nedbrytbar og forsvinner etterhvert.

..Jeg tror deodoraten likevel ble smugla med..

Viktig med riktig pakking

Deltakerne bestod av både erfarne- og litt mindre erfarne fjellfanter.

– Torsdagskvelden før turen, møtte jeg to damer fra Mo i Rana som hadde meldt seg på turen. Vi hadde en gjennomgang av helt nødvendig- og fullstendig unødvendig turutstyr. En av damene ble nektet å ta med hele innholdet i en svær toalettmappe, men jeg tror deodoranten likevel ble smugla med, forteller Berit med et smil.

Dragning mot Lurusneisa

Hvorfor ville du legge turen til Lurusneisa?

– Jeg har vært der før og det er en helt spesiell energi på Tjohkele. Det er merkelig, men har du vært der én gang, blir du dratt tilbake. Ole Nilsen, født 1660, eide Tjokhele og 12 andre arvefjell. Han ble kalt Djesse etter en sykdom og arvet fjellet etter morbroren. Samene trodde at døde forfedre, ånder og guddommelige makter hadde tilhold i fjellet, og historien forteller at fjellet kan være inngangen til dødsriket( saajve-vaerieh). Og selv om det er en forholdsvis lang tur, er det motiverende at man ser fjellet etter én times gange fra Gressåmoen, sier Berit.

Ønsket velkommen av hjerte av blomster

Første kvelden gikk helt etter planen. Det ble litt yoga i lyngen og en stille stund alene på en selvvalgt plass. Etter dette hadde gruppa samling med en liten bålsermoni. Kveldens måltid ble Blanda ris og tunfisk med ferdigstekt løk. Været var bra underveis og det skulle vise seg å bli oppholdsvær under hele helga.

To av damene ble dessverre igjen i leiren fordi de begynte å bli forkjøla. Lørdag ble det allikevel topptur til sneisa for de andre.

-Vi fant et hjerte som var formet av rosa fjellblomster og tok det som et tegn på at vi var velkommen opp, forteller Berit.

-På Akselfjella er det et spesielt landskap med svære firkanta steiner, brede elveleier og svære trollsteiner som balanserer på knøttsmå steiner. Marianne Gjertsen som har gått både i Sylan, Jotunheimen og Trollheimen mente at dette landskapet overgikk dem alle.

Det ble med to kløvhunder oppover, og en av damene påstod at hun trolig ikke ville greid det siste stykket opp uten hund. Det var sval vind hele veien, så det var ikke ei mygg å se. På toppen blåste det kraftig. Det ble pannekaker til alle da de kom opp og det ble servert Chaga under trommesermonien.

Erfaringer rikere

Hvordan vil du evaluere den aller første Yogaretreat til Lurusneisa?

-Jeg har blitt flere erfaringer rikere etter denne turen og mye har funka akkurat som vi forventet.  Det er en tur som krever at man er i bra form, det vil jeg fokusere på til neste tur. Det er viktig å ha trening i å gå med sekk og å ha en god sekk som er tilpasset ryggen. Man må være vant til å gå i myr, fordi det er en del av det i starten av turen. Vi fikk bruk for både ibux og støttebandasje-uten at det var noe dramatikk i det.

– Neste sommer blir det tur igjen under forutsetning av at handler og turguide Bernt Flatnes ikke har fått nok av damer på tur, avslutter Berit og ler.

I skrivende stund er Berit i Assisi som er en liten by i fjellene i provinsen Perugia- Italia for å videreutdanne seg inne sin levevei- Kundaliniyoga.

Her kan lese en reportasje med bildegalleri fra en tidligere tur til Lurusneisa publisert i Snåsanytt 15.07.2015.

Kommentarer

Kommentarer

MOT TOPPEN: Lurusneisa ( 992 moh) ligger mellom Gressåmoen fjellgård i Snåsa og Sørlie. På sørsamisk heter fjellet Tjohkele og er et hellig fjell for samene som driver med rein i Låarte Sijte/ Luru reinbeitedistrikt. I området ligger det mange gode fiskevann. (Foto: Berit I. Smestad)

GOD FORM: Tur fra Gressåmoen til Lurusneisa er en ganske lang og krevende tur. Her har gjengen tatt seg en velfortjent pause. (Foto: Berit I. Smestad)

INDRE REISE: Kundalini Yoga er en aktiv og dynamisk form for yoga. I de fleste øvelser kombineres bevegelser med kraftig pusting. Kundalini Yoga består av en kombinasjon av stillinger, pusteøvelser, meditasjon og mantraer. (Foto: Bernt Flatnes)

TROLLSK: Arrangøren av den aller første Yogaretreat til Lurusneisa, turguiden og deltakerne fikk oppholdsvær og en vellykket tur til det hellige fjellet. (Foto: Berit I. Smestad)