KLAR FOR LEVERING: Produksjonsansvarlig ved Snåsavann AS, Morten Gifstad, foran paller med 3960 flasker med Bare Rent Vann- klar til henting og distribusjon til 600 butikker i Norge. Merkevaren eies av Rema 1000. Nå har bedriften begynt tapping på flasker med egen merkevare. (Foto: Hallvard U. Smestad)

Snåsavann lansert på eget merkevarenavn

Grunnvannskilden ved Korsvollan noen kilometer nord for Snåsavatnet er stor nok til å tappe en milliard liter årlig. Det er ti ganger større enn det norske markedet for flaskevann. Den lille bedriften Snåsavann AS på Snåsa leverer tusenvis med liter rent drikkevann til Rema 1000 butikkene i landet hver uke, og nå har de startet distribusjon med sitt merkevarenavn- Snåsa.

Da gründer i Snåsavann AS, Mohamed Sambou i sin tid flyttet til Snåsa så han raskt potensialet i flaskevann, og i 2007 startet han vannprosjektet sitt. Letingen etter en egnet vannkilde tok halvannet år, og det ble lett i hele Snåsa kommune. Det fulgte mange år med testing av vannkvalitet og masse jobbing, men i november i fjor kunne bedriften endelig invitere til sitt nye produksjonsanlegg på Korsvollan. Hydrogeologer fant ut at mineralinnholdet i vannkilden på Korsvollan er perfekt for kildevannproduksjon. Snåsavann AS har mange investorer med i prosjektet, og Innovasjon Norge har vært med i utviklingsarbeidet i flere år.

Vannprosjektet lagt på is

Når vi møter Produksjonsansvarlig, Morten Gifstad, i produksjonshallen forteller han at da de startet opp produksjon og distribusjon av Snåsavann, var det mange problemer i innkjøringsfasen. Før det var det dessuten lange arbeidsdager-  De brukte bare 8 uker fra skogen ble ryddet- og til hallen stod fiks ferdig.

Den opprinnelige planen var å starte produksjon i småskala, med tapping på drikkeflasker. Men da det ble kjent at Grans, som eies av Rema 1000, hentet sitt mineralvann fra Spania ble det masse kritikk og omtaler i media. Derfor la Snåsavann AS sitt prosjekt “på is”. Snåsavann bestemte seg for å sende et tilbud til Rema 1000. Resultatet ble en avtale om å levere nesten 4000 liter “Bare Rent Vann” på 5 liters flasker i uka. Merkevaren eies av Rema 1000. Vannet blir distribuert til omkring 600 Rema 1000- og Bunnprisbutikker rundt omkring i landet. Iløpet av ett år leverer Snåsavann 200.000 5 liters flasker med vann- som betyr 1000000 liter.

Vann på SNÅSA- flasker

I tillegg har de nå begynt å tappe vann på “Snåsaflasker”. Etter en tre år lang prosess med å få godkjenning av vannet, har bedriften nå landet en avtale med Trøndelag Mat som distribuerer Snåsavann til butikker i Trøndelag. Flaskene er allerede å finne hos forhandlere på Snåsa. Logoen på flaska er runeskrift som betyr Snåsa. Det er strenge krav til vann som selges med påskriften Norsk Mineralvann. Det betyr at vannkilden på Korsvollan er så rent at det ikke er behov for noen form for behandling.

Ikke behov for å pumpe jern

Morten Gifstad har med seg John Kåre Knutsen under produksjonen på Korsvollan, og når vi ankommer anlegget står det 3960 plastflakser på pall, klare til å bli hentet av en trailer og levert til Snåsavann- tørste Nordmenn. Vanngutta produserer 400 flasker i timen, og i løpet av en arbeidsdag har de lempet på paller 10.000 liter med vann! Så verken Morten eller Jan Kåre har behov for å trene på treningssenteret. Flaskene det tappes på blir produsert på stedet, og bedriften sparer masse utgifter på dette, da de slipper bestille og hente ferdige plastflasker.

Skogseiere på besøk

Mens vi interessert følger med på det Morten forteller om produksjonsprosessen av Snåsavann, ankommer det en gjeng med Snåsninger som er på “Skogdag”. De nikker anerkjennende og er tydelig imponerte over hva den lille bedriften har fått til. En av tilhørerne, Stig Tronstad, har vært i Sibir der han lærte noe smart- De tomme flaskene kan brukes som fuglefrø- automater, og han foreslo med et smil at bedriften begynte å reklamere med dette.

Ekspanderer

Ved produksjonshallen på Korsvolla er det allerede ryddet et områder der det i nær framtid vil bli satt opp en ny og større produksjonshall der målet er å tappe Snåsavann på småflasker. Dette betyr økt produksjon ved bedriften og potensielt flere arbeidsplasser på Snåsa.

Fremtiden vil vise om bedriften til slutt utelukkende kan produsere- “Bare Rent Snåsavann”.

Her kan du lese en sak om en av de nye forhandlerne av vannet- SNÅSA.

OMRÅDE RYDDET: Bedriften ekspanderer og bygger en ny produksjonshall i nær framtid. (Foto. Hallvard U. Smestad)

OMRÅDE RYDDET: Bedriften ekspanderer og bygger en ny produksjonshall i nær framtid. (Foto. Hallvard U. Smestad)

 

 

Kommentarer

Kommentarer

5 LITER I DENNE?: Man skulle ikke tro at det går 5 liter med vann i denne dingsen som ligner på noe annet. (Foto. Hallvard U. Smestad)

HER ER SVARET: Her er flaskepressa som lager Snåsavann- flaskene. Fra start- til ferdig korking av flaskene blir det produsert 400 i timen. (Foto: Hallvard U. Smestad)

NYSGJERRIGE: Gifstad forteller om produksjonen ved bedriften til imponerte tilhørere på Skogdag. (Foto: Hallvard U. Smestad)

VANNMANNEN: Produksjonsansvarlig ved Snåsavann AS, Morten Gifstad lemper, tapper, drømmer om- og drikker vann. (Foto: Hallvard U. Smestad)