TEST PÅ GRØNNØRA: 1. juledag har vi vært på tur til Grønnøra for å teste både pinnekjøttrester, juleværet og en julegave- Gapahuken Backpacker 1 fra Campx. (Foto: Hallvard U. Smestad)

Julegavetest på Grønnøra

Slik som juleværet har blitt i Trøndelag, foreløpig snøfritt, og med mye regn og vind, kan det være kjekt å ha noe å krype under når det røsker sånn verst. 1. juledag har vi vært på tur for å teste gapahuken, CAMPX backpacker 1.

1.juledag er tiden for å røre litt på seg, for å få all den gode julematen til å sette seg på de riktige stedene. Men for all del, vi kunne ikke unnvære å ta med litt rester av pinnekjøtt fra en annen tur vi nylig har vært på. Pakket i aluminiumsfolie, er godsakene bare å pælme på bålet. Sammen med potetsalat og skjenning, smaker det nydelig!

Men været må vi innrømme at vi synes er sørgelige greier. Nå skulle det jo vært snø og skiføre! Vi trøster oss med at fordelen er at vi kan kjøre helt ned til turområder som vi vanligvis bruker til dagsturer resten av året. Det var vindstille og oppholdsvær da vi kjørte ut. Men været skulle etterhvert forandre seg. Og det fort!

Fin til dagstur

I sekken hadde vi med oss én av årets julegaver– En gapahuk fra Campx. Gapahuker finnes i flere varianter på markedet. Dette er en av de billigste utgavene, og koster rundt 400 kroner. Backpacker 1 fungere bra om man skal på dagstur og bare trenger et sted å slappe av i ly for sol, regn og vind. Det er ikke noe å satse på å ta med for overnattingstur, selv om den har lufting, og åpningen kan dras igjen med glidelås. Den blir for liten for 2 personer, og for «stutt» for en svær kar. Selv om undertegnede klarte legge seg i full lengde for å lese en bok.

KAN redde liv

Det er samtidig viktig å minne om at den i beste fall kan redde liv. Den veier bare 1,6 kilo, og vi fikk den opp på under 10 minutter (uten bruksanvisning!) I hvert hjørne satte vi fast duken med plugg. Den består av en duk i brennbart materiale og 2 korte og én lang stang, som kjapt settes sammen. Ved behov kan man gjøre den litt større, ved å brette ut åpningsduken med 2 plugger.

Mer mat før uværet

Så var det tid for å sette seg ved bålet, spise god mat (igjen!) og vente på været. Uten forvarsel begynte det plutselig å blåse kraftig opp, samtidig som regnet økte på. Det var bare å kaste seg inn i gapahuken, som vi selvsagt hadde satt med ryggen MOT vinden. Det røsket godt i duken, men ikke så mye at den tok lufteturen til Brede.

Mindre takhøyde

Nå så vi fort hva den var god for. Svakheten er at de korteste stengene bøyde seg i den kraftige vinden, slik at gapahuken plutselig fikk litt mindre takhøyde enn beregna..Vi fant kjapt ut en løsning på dette til neste tur- Barduner! Hvis ikke produsenten har tenkt å gjøre noe med dette, skal ihvertfall vi! Vi føler oss sikre på at da vil problemet være løst.

Konklusjon

En enkel og grei gapahuk for dagstur. Vi liker spesielt godt at den er lett og at den tar liten plass utenpå sekken. Den er i tillegg lett å sette opp. Det er fullt mulig å ligge over i den i nødsfall. Det er en kjempekjekk sak å for eksempel ha med seg på fisketur for å ha le i fall været skifter.

Minus er at den ikke tåler mye vind, fordi de myke stengene legger seg. Men det har vi jo tenkt å fikse selv med barduner!

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

LESESTUND: Gapahuken er i utgangspunktet for liten til å bruke til overnatting, men kan i beste fall redde liv. Den kan i tillegg redde trykksverten fra regnet. (Foto: Solvår Irene Engum)

BOLIG PÅ UNDER 10 MINUTTER: Gapahken var enkel og grei og sette opp. Den kan i tillegg lukkes helt med glidelås. (Foto: Hallvard U. Smestad)

POTENSIALE: Der stengene krysser, fant vi ut at det også vil være smart å feste barduner i tilfelle ekstremvær. (Foto: Solvår Irene Engum)

Fakta

CAMPX Backpacker 1

Gapahuk i brennbart materiale for dagstur.

Spesifikasjoner:
- Bredde 235 cm
- Høyde 115 cm
- Dybde 125 cm
- Vekt 1,6 kg