PLANTEN: «Cinnamomum verum1». (Foto: Lisensiert under Offentlig eiendom via Wikimedia Commons)

Mattilsynet advarer mot for mye kanel i grøten

Mattilsynet anbefaler de som har et jevnt høyt forbruk av kanel, for eksempel via grøtspising, kanelbasert te eller kanelbasert kosttilskudd, om å begrense inntaket sitt. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i leveren.

Anbefalingen er basert på en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet  (VKM) i 2010.

Kanel har et naturlig innhold av stoffet kumarin, som er med på gi kanel den smaken den har. Det viser seg at kumarin kan gi skader i leveren.

Grøtspisere utsatt

Spesielt utsatt er små barn (1- og 2-åringer) som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te.

Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd (kaneltabletter) kan også overskride grensen for hva som anses som trygt.

Konsum av andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, gir ikke grunn til bekymring selv i perioder hvor disse spises oftere.

Reparerer seg selv

Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin.

Hvor går grensen?

EU har fastsatt en grenseverdi på 15 milligram kumarin per kilo bakst. Kumarin er et stoff som finnes i kanel og som kan påføre skader på leveren ved høyt inntak. Det er anslått at kroppen kan takle et daglig inntak av kanel på 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje, ifølge Mattilsynet.

Tabellen under har illustrerer hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke før tolerabelt daglig inntak (TDI) for kumarin overskrides.

Tolerabelt daglig inntak (TDI) sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.

Helsetilsynet har sendt ut brev til alle skoler og barnehager om det anbefalte inntaket.

(Kilde: Mattilsynet)

 

Skjermbilde

Kommentarer

Kommentarer

Fakta

Cinnamomum zeylanicum eller Cinnamomum verum

Norsk(e) navn: kanel
Hører til: kaneltreslekten,
laurbærfamilien,
Laurales,
magnoliaplanter
Antall arter: ca. 350
Utbredelse: tropiske og subtropiske deler av Asia og Australia
Habitat: terrestrisk
Arter:
Ceylonkanel
Iindiske laurbær
Indonesisk kanel
Kamfertre
Kassiakanel
Saigonkanel