Markerte Eritreas nasjonaldag på Vinje

 I år er det 25 år siden Eritrea ble en selvstendig nasjon, etter å ha vært i krig i 30 år fra 1961-1991.Den 24.mai er det den Eritreiske Nasjonaldagen, og dette ble behørig markert av våre eritreiske snåsninger på Vinje skole lørdag.

Alle eritreere bosatt  på Snåsa deltok, i tillegg til flyktningeguider og venner som var invitert. Samt de som er lærere for voksenopplæringen og de som er leksehjelp. Ti sammen rundt 40 personer kom for å ha det hyggelig sammen.

Musikk fra hjemlandet ble spilt over høytalerne, til glede for  mange blide og glade barn og voksne denne solfylte ettermiddagen. Stemningen var god fra første stund og bedre skulle den bli…

Spesiell symbolikk i flagget

Gjestene ble ønsket velkommen av Semere, som fortalte litt om hvorfor Eritrea feirer sin nasjonaldag. Landet har vært okkupert av mange land; Egypt, Tyrkia, Italia, Storbritannia og Etiopia. Og selvstendighetskrigen mot Etiopia varte i 30 år. Under denne krigen døde 65 000 mennesker. Og i flagget til Eritrea symboliserer rødfargen tap av blod under krigen. Føderasjonen med Etiopia endte med at Eritrea offisielt ble en fri stat den 24.mai 1993. Med en befolkning på rundt 5 millioner mennesker og areal på 117 600 km², er Eritrea en av Afrikas minste og yngste stater.

Spiste nasjonalretten med hendene

De flotte damene i sine nasjonaldrakter hadde disket opp med nasjonalretten, Injera, som alle måtte spise med hendene. Ingen “hainnfeijnn” brukes tradisjonelt for å spise dette. Så vi gjorde vårt beste og koste oss med den nydelige retten. Og alle hadde den samme fargen rundt munnen da vi var ferdige.

Gjestfriheten og servicen under feiringen var det ingenting å utsette på, for etter middagen var det tid for kaffe. Og her serveres kaffe som “kaffedamen” har brent selv. Vi fikk lukte på de ferdigbrente kaffebønnene. Det er en egen “seremoni” å servere kaffe også hjemme hos eritreerne.

Tradisjon tro ble det servert selvpoppet popcorn og søte kaker til kaffen. Denne gangen var kremkaken pyntet for anledningen med påskrift i sjokolade at det var 25 års- jubileum siden frigjøringen.

Det er en tradisjon at barna blir stilt spørsmål på nasjonaldagen, dette for å videreføre kunnskap om landet og språket så det ikke blir glemt. Kvelden ble avsluttet med en felles dans for alle.

Heldige

En viktig markering som var både trivelig og smakfull å være med på. Vi på Snåsa er heldige som får ha disse menneskene sammen med oss, og som kan lære bort så mye om andre hendelser ute i verden. Gratulerer så mye med dagen og jubileet den 24.mai, Eritrea!

Her kan du lese mer om Eritrea og om hvorfor eritreerne flykter fra hjemlandet i en reportasje etter et seminar på Gilstadbygget.

VARMT MØTE MED HERLIG FAMILIE PÅ VINJE. 

(FOTO: Solvår Irene Engum)

Kommentarer

Kommentarer