Dette bør du tenke på før jakt med hund

Småviltjakta starter 15.september, og da er det mange både godt trente- og utrente hunder og hundeeiere som er i gang med årets høydare. Med tanke på hundehold, er det her en del ting som man kan minne om. Noen hunderaser er avlet frem nettopp med tanke på jakt, og hos disse ligger jaktinstinktet mer latent enn hos andre. For at jakten skal bli topp for hund, eier og fryseboksen hjemme, må man gå ut i fra at ingen jakthund er født som god jakthund og det er en rekke ting du bør tenke på før det bærer avgårde inn i skog og mark.

Riktig trening

For å få en god jakthund er det vitalt å trene. Er hunden din helt gåen etter en dag på jakt (som har skjedd mange), bør du kondisjonstrene hunden før jaktsesongen. Et par timer i ulendt terreng daglig før jakten kan gjøre underverker og da holder også hunden i dagevis om du følger opp med riktig næring også.

Næringsriktig mat

Når du trener mye må du også følge opp med mer og riktig mat for at kroppen skal kunne restituere godt før neste aktivitet. For å unngå at en hund skal gå tom for for energi etter første dag, er det viktig at den spiser riktig mat både før og under jakten. Det finnes spesialmat til nettopp dette og energirike små porsjoner som du kan ta med deg som matpakke til hunden. Det aller viktigste er vann som du gir i små porsjoner og ofte.

Ikke sjokolade

Ikke gi hunden din sjokolade for å tilføre den ekstra energi. Kakao inneholder teobromin som er giftig for hunden din, og særlig mørk sjokolade kan i verste fall være dødelig. 1 plate kokesjokolade kan være nok til å ta livet av en hund på 22 kg. Teobromin fører til økt hjerterytme og pustefrekvens og kan utløse epileptiske anfall.

Ormekur

Hunder tilbys gjerne slakteavfall som mat og belønning under jakt, eller forsyner seg av jaktbyttet slik f.eks. elghunden spiser innvoller av elg. Rå ferskvannsfisk og rått kjøtt av både pattedyr og fugl kan medføre smitte av både bendelorm og spolorm til hunden din. Det er derfor viktig å behandle hunden med et godt middel mot innvollsorm etter jakten. Drontal Comp. vet. er en effektiv en-dags behandling som tar alle relevante typer orm hunden kan være smittet av. Hunder som fanger og spiser f.eks. lemen, mus og små krypdyr står i samme fare for å få ulike typer innvollsorm. Slike hunder skal behandles hyppig, ikke bare etter jakten.

Pleie av pels og poter

Poter kan få hard medfart under jakten, og det er alltid lurt å ha med seg et minimum av førstehjelpsutstyr til hund. Sørg også for å ha noe å rense sår og rifter med. Klipp klør godt ned på forhånd og klipp bort lange hår mellom tredeputene. Smør gjerne en god kuldekrem eller voks på poter som står i fare for å bli ekstra såre.

Etter lange dager i skog og mark, utsatt for ymse slag av vær, kan hundepelsen være både møkkete og flokete. En god vask med såpe, shampo og gjerne ørerens kan være godt og viktig for pelsen til hunden din.

Mygg, flått og fluer

Under selve jakten kan hunden være plaget av mygg, knott og fluer. Disse kan være irriterende for en bar hundebuk og tynt behårete områder som ører og snute. I tillegg kan flått være plagsom og overføre sykdommer som Borreliose både til mennesker og dyr. Flåtten finner man i skog, kratt og eng, særlig langs kysten og i områder med mye hjort og rådyr. Den går både på mennesker, fugler og dyr.

Nesemidd

Nesemidden lever i hundens bihuler og bakerste del av nesen. En infeksjon med nesemidd kan nedsette hundens luktesans. Evnen til å ta været av vilt og å følge spor vil dermed svekkes. Et typisk symptom på nesemidd vil være at hunden «nyser innover». Mistenker du at hunden din har nesemidd, ta kontakt med veterinæren før jaktsesongen begynner.

Reveskabb

Skabb hos hunder smitter fra andre hunder eller fra rev. Skabbmidden overlever kun i kort tid utenfor vertsdyret. Likevel løper hunden en risiko for smitte om den ferdes i områder med mye rev, selv uten å være i direkte kontakt med reven. Revens soveplass eller trestammer reven har gnidd seg mot, kan være kilder til smitte.

(KILDE: dyreklinikk.no)

Kommentarer

Kommentarer