Mystiske skyer over Snåsahimmelen

Det siste døgnet har det blitt observert et spesielt værfenomen på trøndelagshimmelen, og mange har delt sine bilder på facebook i forundring- og beundring. Skyformasjonen med det spesielle lyset kalles “Perlemorskyer”, og i dag fikk vi også oppleve det fantastiske fargespillet. (Se fotogalleri)

Skyene var svært fascinerende å se på, var selvlysende og forandret farger og karakter hele tiden. Perlemorskyer kalles også polarstratosfæriske skyer. De dannes i 20 000–25 000 meters høyde i stratosfæren. Perlemorskyene er noen av de høyestliggende skyene, de blir bare slått av “nattskyene” som befinner seg i hele 100 000 meters høyde.

Skyene vi har foreviget er tatt på Rygvold i dag.

Skyene er svært tynne, og grunnen til at de lyser i alle regbuens farger er fordi krystallene som de består av er veldig små og er i samme størrelse. Når sollyset treffer iskrystallene, brytes lyset likt og spres som i et prisme i regnbuens farger.

Lave temperaturer

Det skal til spesielle temperaturforhold for at perlemorskyene skal vise seg, de oppstår først under –78° celsius, i følge Illustrert Vitenskap. Fordi skytypen krever så lave temperaturer, opptrer de hyppigere jo nærmere man kommer polregionene, og de forekommer oftest i vinterhalvåret.

Perlemorsskyene er oftest å se lengre nord.

Man kan si hva man vil om værforholdene for tiden, men spennende er det!

(FOTO: Hallvard U. Smestad)

 

 

Kommentarer

Kommentarer