Genial norsk lampe gir lys til millioner 

Denne prisvinnende solcelledrevne lampen gir lys til millioner av flyktninger over hele verden. Den er også en smart telefonlader- og turlampe. 

Lampen er designet av K8 Industridesign på Skøyen og er produsert av Bright Products. Den har høstet stor oppmerksomhet internasjonalt.

Den ligner litt på en tekanne, eller en bjelle. Men inne i Sunbell skjuler det seg en kombinert taklampe, leselampe, lomme/nakkelykt og mobillader, alt etter hva behovet til brukeren er.

Lampen er kjempesmart, og vi  gleder oss til å prøve eksemplaret vi har på tur. Den lades opp av et solcellepanel og gir strøm til en ledpære. I tillegg har den 2 stk. USB- stikk til mobilladeren.

Den kan demonteres og settes sammen på flere forskjellige vis. Den kan henges i taket, settes på bordet som leselys, eller henges rundt halsen som arbeidslys. I panelet ligger en tre meter lang kabel som gjør at du kan feste solpanelet på taket eller veggen, mens selv lampen står beskyttet i skyggen.

Gir lyst til trengende flyktninger

Gjennom The Norwegian Emergency Preparedness System (NOREPS) ble produsenten bak lampen invitert med til flyktningeleiren Dadaab i Kenya, hvor høyststående representanter fra FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR) også var tilstede.

Her fikk flyktninger demonstrert hvordan solcelle-lampen kunne erstatte brannfarlige parafinlamper som forpester inneklimaet, gi kveldslys til skolebarn som ikke rekker å gjøre lekser før solen går ned, og gi foreldreløse barn trygghet om natten.

Dette første til at Brights Produkts landet en avtale med FN, og innen utgangen av 2015 er lampen skipet ut til rundt 2 millioner flyktninger over hele verden.

Det er investert 8 millioner i prosjektet siden oppstarten i 2012.

Bright Products har allerede fått en rekke prestisjefylte priser i inn- og utland:

  • 2010. The International Design Award in Los Angeles.
  • 2011. Winner of “Common Pitch” for Social Entrepreneurship, Colorado, USA.
  • 2013. SunBell awarded “Most Innovative Product of The Year” by The Alliance For Rural Electrification, Germany.
  • 2014. Winner of “Usability Award” at the IDZ electronics show in Berlin.
  • 2014. Sun Turtle awarded RedDot Design Award.
  • 2015. SunBell winner of the iF Design Award in Germany.
  • 2015. Award for Design Excellence, Norway

HER KAN DU SE ET KLIPP PÅ YOUTUBE:

Kommentarer

Kommentarer

Fakta

Sunbell

* Består av et rundt panel med tradisjonelle monokrystallinske solceller dekket av herdet glass, som via en tre meter lang ladekabel kobles til et 1.400 mAh litiumjernfosfatfatteri (LiFePO4). 2000 lade- og tømmesykluser. LED-lys. DC7DC-adapter med USB-port for mobillading.

* Fungerer både som tak- og vegglampe, fleksibelt arbeidslys, og lommelykt, som blant annet kan legges rundt halsen på kvinner mens de gjør husarbeid, på jordmødre som tar i mot barn om natten, eller ved toalettbesøk i mørket.

Estimert levetid på 5-7 år, avhengig av hvor og hvordan lampen brukes.