Leseglede med sørsamiske barnebøker til jubileumsuka

Neste uke er det samisk jubileumsuke i Tråante – Trondheim, for å feire 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet 1917. Fylkeskommunen bidrar til feiringen med 5 bøker og 1 lydbok som lanseres under jubileet.

– Våre mål med de sørsamiske barnebøkene er språkvitalisering og leseglede, sier fylkesråd May-Britt Lagesen i Nord-Trøndelag. – Det oppnår vi gjennom å tilby mange og ulike bøker i samarbeid med de gode fagmiljøene i det sørsamiske samfunnet.
Selveste jubileumsboka er den lille peke- og myldreboka «Iehtseles Tråante» eller « Tråante». Her kan du møte bymiljøene og severdighetene i Trondheim, med mer eller mindre troverdige replikker fra byens og regionens kjendiser. «Saarnoeh, maanatjoejkeme?» er den sørsamiske oversettelsen av «Si mæ, e det barneskirenn?».

Tora Marie Norborgs pekemyldrebok «Æ elske Trondhjæm» fra 2014 inngår opprinnelig i Figenschou forlags serie med norske bymyldrebøker. Ellen Bull Jonassen har oversatt.

Mina Lystad og Åshild Irgens har laget «Alfred må lese høyt», som i Åse Klemenssons oversettelse heter «Alfrede tjuara reegkes-gïeline lohkedh». Først gruer Alfred seg til å ha framføring i klassen, men etter hvert blir han virkelig fascinert av alt han lærer om blåhvalen. Passer fra 9 år.

«Reapetjh jïh lopme» er ei nydelig bildebok om to reveunger som for første gang våger ut av hula og opplever snøen. Oversatt fra Jonathan Emmetts engelske «Foxes in the snow» av Bierna Leine Bientie.

«Naemhtie onne maana sjædta» er en dansk kultklassiker fra 1971. Med naive og svært konkrete tegninger viser Per Holm Knudsen i «Sådan får man et barn» hvordan et barn lages og blir født. Noen vil like denne boka på grunn av knisefaktoren, andre setter pris på at boka gir kunnskap og ordforråd til en viktig del av livet. Passer for alle aldre.

Faktaboka «Dinosavra» er et svar på ønske fra samiske lærebokmiljø om en dinosaur-bok. Boka er oversatt fra det engelske forlaget Usborne. Den foreligger på lulesamisk til jubileumsuka, mens sørsamisk og nordsamisk er underveis.

«Gaaltije» er en diktsamling av Gustav Kappfjell fra 1987. Den den første skjønnlitteraturen som ble utgitt på sørsamisk. Nå kommer dette som diktlydbok innlest av Nanni Westerfjeld og Kjell Appfjell. Du får også høre arkivopptak hvor «Gaebpien Gåstan» selv leser og joiker. Diktene handler om samisk identitet og historie, om kjærligheten til fjellene og folket.

Disse bøkene kommer i tillegg til 5 barnebøker som ble lansert i desember, og mere er underveis. Med disse bøkene har Nord-Trøndelag fylkesbibliotek bidratt til 55 utgivelser/oversettelser siden våren 2014.

Kommentarer

Kommentarer