Det flotte bokomslaget på Paal Sandø`s siste bok, "Den smertefulle friheten".

“Den smertefulle friheten”- en skattekiste om følelser

– Et langt liv er medisinert med rusmidler, nå kommer virkeligheten. Du er forsvarsløs. Du har bestemt deg, men greier det ikke aleine.. Paal Sandø har jobbet i en årrekke med rusproblematikk, og har hjulpet mange på beina etter liv som har vært i ferd med å gå i oppløsning. Etter flere år bosatt sørpå, har nordlenningen nå flyttet til Overhalla der han har egen praksis. Og nå er han klar med en samling av sine flotte dikt. 

– Ruavhengighet er en lidelse som er progressiv, som er mer vanlig i vår virkelighet enn mange vil tro. Den går som regel i generasjoner. Arven bærer sjukdommen med seg, men det nytter ikke å skylde på noen. Dette er tre av de spørsmålene som kanskje er mest stilt når det gjelder rus. Spesielt er det familiemedlemmer som spør. Som terapeut i 27 år og som tidligere klinikkleder og faglig leder, har jeg møtt tusenvis av familiemedlemmer, fagfolk og pasienter som fortviler. I dag kan jeg også si at det har hjulpet meg å komme ut og videre fra min egen avhengighetsbakgrunn, forteller Sandø.

Hva med oss?

Noen forstår tidlig at rus kan bli vanskelig å håndtere, andre forstår det ikke før de står med en fot i grava. Men familien forstår. De følger med på veien ned og er kanskje redd for å si fra. Andre er utslitt av å hjelpe, sint fordi uansett hva de sier eller prøver på så er det ingen ting som nytter. Alle løgner, alle lovnader er oppbrukt, men familien fortsetter å slite. Vi snakker om å leve i mange år med traumer, skyldfølelse, skam, sorg og sinne. For å komme inn i gode prosesser handler det om se hele familien, men tradisjon innen behandling i Norge har vært å konsentrere seg om misbrukeren den som har det synlige problemet. Hvis familiens rusmisbruker får hjelp, kommer på en klinikk eller kollektiv, så sitter ofte familien tilbake og spør: Hva med oss? Hvor lenge vil dette vare?

– En ting er sikkert, vil du ha hjelp må du be om det

Rusavhengighet er en åndelig sykdom, din personlighet forandres, det er ikke du som styrer, det er rusen. Til slutt mister du kontrollen. Underveis har familien opplevd så mye med deg at de er livredd. Noe av årsaken til at det så vanskelig å forstå avhengighetens historie, er at den utvikler seg ulikt. De fleste vil ikke tro at det er så vanskelig. De har heller ikke tradisjon for å be om hjelp. Mange av oss er vokst opp i den tro at vi skal ha det bra, få jobb og familie så går det på skinner, men livet er ikke slik. De er ikke vant til å møte utfordringer som krever mer enn øyeblikkets oppklaring. Å snakke ut om ting, tørre å kjenne på og snakke om følelser har vært vanskelig for mange.

– I min praksis som terapeut, ser jeg mange likheter med spillavhengighet og problem med rusmidler. Det er ofte de samme mekanismer som slår inn. I samtaler bruker jeg tid på å lytte. Jeg er ikke løsningen, klienten lærer seg å finne sine løsninger, gjøre sine valg. Dette gjelder alle sider ved livet som kanskje også er vanskelig. Men en ting er sikkert, vil du ha hjelp så må du be om det. Og det er ikke så dumt å snakke med en som har egenerfaring og som har kommet seg videre. I min utdanning måtte jeg gå mange runder med meg selv, men jeg var edru, jeg var villig til å fortsette, derfor er livet i dag en spennende reise, sier Sandø.

Bokanmeldelser

“Den smertefulle frihetenen” har blitt en vakker bok med dikt fra et langt liv som rusavhengig, veien mot tilfriskning og det gode livet som rusfri. Språket er originalt, kreativt og til tider morsomt. Ved å belyse sider ved menneske, relasjoner og samfunn, er diktene gjenkjennelig, ikke bare for de som er rusavhengige, men for alle mennesker av kjøtt og blod. Diktene til Sandø når inn til menneskers innerste rom, følelsesliv som er vanskelig å prate om. Ved å lese “Den smertefulle friheten” kan nye dører åpne seg til et bedre liv.

Hallvard U. Smestad, redaktør Snåsanytt

I korthugde riss deler Paal Sandø sine ord fra et liv. Ordene handler mye om kjærlighet, og om å bearbeide smerte, sorg og angst fra en oppvekst som til tider var et helvete. Sandø tok til seg smerten og gjorde etter hvert sorg og angst til poesi. Imponerende. Forfatteren er en dyktig observerer og deler raust sine inntrykk.
Paal Sandø er et spennende bekjentskap! 

Journalist Thorleif Andreassen

Kommentarer

Kommentarer