SNÅSAVIPPS: Ellen Mari Berg og Evy Nessan Østborg ved SMNs Snåsakontor er sterkt forankret i VippsGo- prosessen. Berg er ansvarlig for Vipps-bedriftskunder i hele SMN. (FOTO: Sparebank1 midt- Norge)

Vipps, så kan du betale med mobilen over alt

Snart trenger du ikke ha med lommeboka på butikken på Snåsa, så lenge du har husket mobiltelefonen. Neste generasjon Vipps vil nemlig gjøre mobiltelefonen til kassaapparat.

I løpet av de siste to årene har mer enn 2,4 millioner nordmenn blitt Vippsere, og i vinter ble SpareBank 1 SMN og mer enn hundre andre banker over hele landet med på Vipps-laget. 4. mai tas tjenesten ett steg videre. Med VippsGO vil lag og foreninger, butikker og bedrifter få muligheten til å selge sine varer og tjenester gjennom mobiltelefonen. Snåsas handels- og tjenestenæring blir invitert inn i en digital tidsalder.

– Det er ikke snakk om å gjøre de fysiske butikkene om til nettbutikker. Men du får tilgang til produktkatalogene og kan betale via mobiltelefonen. Det gjør handelen mer effektiv både for bedriften og kundene, sier Evy N. Østborg, finansrådgiver i SMN. Bankdamene er lokalt sterkt forankret i Vipps-prosessen i SMN, da de har leder for Vipps i hele SMN, Stina Horg, sittende på Steinkjer-kontoret, mens ansvarlig for Vipps-bedriftskunder i hele SMN er Snåsning, Ellen Mari Berg.

Det gir en ny forbindelse mellom kunde og butikk. Står du ute i butikken og lurer på detaljer om produktet, kan du lese om det i applikasjonen. Har du dårlig tid, kan du velge produkt og sende en betalingsforespørsel allerede før du går inn dørene. Alt de butikkansatte trenger å gjøre, er å godkjenne forespørselen så er handelen gjennomført.

– Som butikkeier i VippsGO gir du halve Norges befolkning tilgang til butikken din med tommelen, sier hun.

Digitaliserer handel- og tjenestenæring

Når en butikk, frisørsalong eller restaurant oppretter mobilbutikk i VippsGO, kan kundene velge produkter og betale direkte via mobiltelefonen. I VippsGO-applikasjonen får forbrukerne se bilder og informasjon om produktene, før de sender en betalingsforespørsel til butikken. Så snart butikken registrerer forespørselen, er handelen gjennomført.

– Med VippsGO tar vi den norske handels- og tjenestenæringen inn i en digital fremtid. Det er lett for alle å bli med, og applikasjonen gjør det lettere og raskere for kunden å betale for tjenestene eller varene de måtte ønske. I praksis betyr det at mobilen blir det nye kasseapparatet, der hverken kort eller kontanter er nødvendig, sier Østborg.

Vipps-laget endrer betalingsmarkedet

– Det var en revolusjon da internett ble allemannseie og alle plutselig kunne lage sine egne nettsider. Nå digitaliserer VippsGO handels- og tjenestenæringen ved å la butikker og restauranter åpne sin egen mobilbutikk, sier Østborg.

Gjennom Bankenes Betalingssentral (BBS) innførte DNB, Sparebank 1 og flere norske banker betalingskort i Norge årevis før andre vestlige land. 26 år senere kommer det neste store skrittet når mobilen for alvor blir den nye lommeboken.

– I dag går folk rundt med bankkortet i en lomme festet til mobiltelefonen. Om få år kommer vi til å le av hvor meningsløst det var. Det er nesten som å ha en kuleramme festet til PC-en, sier hun.

Sånn gjør du

Privatpersoner som ikke har vipps-appen fra før kan laste ned denne fra sin applikasjonsbutikk på smart-telefonen.

Både privatpersoner og bedrifter som allerede har mCASH-appen kan fortsatt bruke denne også inntil videre.

Lag, foreninger og bedrifter som allerede har mCASH vil få en mail med instruksjoner ang konvertering fortløpende.

Lag, foreninger og bedrifter som ikke har mCASH fra før, men som nå ønsker å ta i bruk Vipps som betalingsløsning, kan bestille dette på SMN sine hjemmesider.

Kommentarer

Kommentarer