Gratulerer, Kudulla 10 år!

I går var det storfeiring av at fylkestinget for 10 år siden døpte den sagnomsuste sjøormen i Snåsavatnet. Det er 9.klassen ved Snåsa ungdomsskole som bokstavelig talt har dratt monsteret opp av vannet igjen, lokket med egen joik og skuespill. 

Svein Karlsen innledet med å ta oss med tilbake til de tidligste historiene om sjøormer som er observert rundt omkring i verden. Mange av disse sagnene har ikke blitt annet enn røverhistorien, men ikke sjøormen i Snåsavatnet. Her har sjøormen overlevd i beste velgående. I 1991 kom det brev fra fylkesmannen som krevde fredning av sjøormen i Snåsavatnet, uten hjemmel. Avtroppende fylkesordfører,  Arne Sandnes, ble svært overrasket, men det ble tatt på alvor og satt igang en utredning. Analysen slo fast at sjøormen kunne fredes som kulturminne, i følge paragraf 4,5. Sommeren 1991 ble den endelig fredet.

Slo på stortromma

I 2007 ble det nedsatt en navnejury. Forslagene ble behandlet i formannskapet, og det endelige navnet ble KUDULLA, et passende navn da Snåsavatnet hette Kudulen for lenge lenge siden. Videre ble både Steinkjer kommune og fylkestinget med i prosessen, og Snåsa kommune slo på stortromma under dåpen, med eget Qudulla- øl og sang.

Alf Daniel Moen som er leder i faddergruppa, sammen med Vigdis Hjulstad Belbo, sa han synes det er bra at snåsningene har tatt vare på sjøormen. Kudulla er den eneste sjøormen som er fredet, og snåsningene omtaler sjøormen sin i positive vendinger sammenlignet med andre steder der monstrene blir omtalt i negative vendinger.

– Kudulla er et stort potensiale for Snåsa, avsluttet han.

Hjulstad Belbo hang seg på Danielsens ord, og mente at Snåsavatnet Fiskefestival burde gjøre noe med Kudulla. – Hun lever jo tross alt dere nede sammen med alle fiskene som skal fiskes! Hun ga også en stor ros til 9.klassen som har tak tak i ormen igjen.

Ungdommene har stått for alt selv

Til feiringen av Kudullas 10- års jubileum har 9.klassen fått 40.000 kroner i midler. Gielem Nastedh og Snåsa kommunes næringsfond har bidratt med halvparten hver av kr. 40.000. I tillegg har elevene fått litt sponsing fra noen lokale næringsaktører under veis i prosjektet. Midlene har gått til innspilling av en egen Kudulla- joik og til teateroppsetningen.

– Dette har vært ungdommens eget prosjekt, så lærerne har blandet seg inn minst mulig, fortalte Sissel Dyrstad ved Snåsa ungdomskole. De har vært kjempedyktige, og med Kristian Falmår som leder, har dette gått veldig fint. De har til og med selv stått for økonomien. 

I fjor ble 9.klassen delt inn i grupper som skulle ha forskjellig fokus opp mot jubileet.Det ble skrevet et nytt stykke om Kudulla som passet godt til det gamle sagnet.

– Dette har vært kjempegøy og vi har lært utrolig mye, fortalte Idun Viem Ness, Jonna Dunfjeld Mølnvik og Kristian Falmår. Hele klassen har vært med på prosjektet, og de ga samtidig en stor ros til alle. De fremhever spesielt samarbeidet med Audun Austli fra Tonemakeriet som har hjulpet med både innspilling, teateroppsetning og lyd.

Det ble et lite og morsomt teaterstykke, og 9.klassen kan banke seg selv stolte på brystet.

Nå gjenstår det bare noe konkret og håndfast med Kudulla. Hva med en skulptur av sjøormen på torvet eller ved Viosen Marina( Red.)

(FOTO: Hallvard U. Smestad)