De føste multene er klar til å plukkes. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Naturens spiskammers har åpna

Nå blir det fine tider i fjellet for deg som liker å høste fra naturen. De første multene har modnet, snart er blåbæra klar for plukking og soppen ligger og lurer blant tuer, klar til å bli oppdaget. Høsten er rik på mange måter. 

Vi gikk på de faste plassene rundt Grønningen, og sant skal sies, det bugner ikke med multer. Men en og annen ferdig fant vi, og vi så en del områder med ganske mye kart som blir ferdig i dagene fremover. Vi har forskjellige forhold til multer. Noen er fornøyd med ett par liter til jul, mens andre løper på seg brokk og blir sure hvis noen har “kommet over””multeområdet deres”. Heldigvis fikk vi gå i fred og fordragelighet, og vi unner nestemann herligheten.

Bær med en rekke positive egenskaper for oss

Det er vel ikke så rart at enkelte er spinnville etter multer. For det første smaker de godt og for det andre er de svært sunne å spise. Multer er en god kilde til vitamin E, C og kostfiber. Det er også en kilde til folat og vitamin A i form av betakaroten. Vitamin E er topp for immunforsvaret, nervene og muskelfunksjonen. Vitaminet antas dessuten å beskytte mot kreft og hjerte- og karsykdom.  Vitamin C er en antioksidant som beskytter oss mot skadelige radikaler og det har stor betydning for immunforsvaret og de hvite blodlegemenes funksjon. I tillegg er  vitaminet viktig for opptaket av jern. Kostfiberen i multer er bra for fordøyelsen, gir metthetsfølelse som varer og bedre vektkontroll i tillegg til at det reduserer risiko for hjerte- og karsykdom og enkelte krefttyper, i følge kostholdsekspertene.

For mange lar være å plukke bær

Men selv om skog og fjell nå bokstavelig talt bugner over av gratis, næringsrik mat, er det dessverre flere og flere som velger å kjøpe bær og sopp på butikken. På Snåsa er det ofte den eldre generasjonen du får se med rompa i været over ei tue. Så oppfordringen må bli til alle: Ta med deg bøtta og løp til skogs! Her har vi noe å viktig å videreformidle til oppvoksende generasjoner- å lære bort ubrukte ressurser som mange glemmer. Skog og mark er fulle av blåbær, tyttebær, multer, villbringebær og sopp som alt for ofte får stå og råtne i fred.

 

Solvår Irene Engum har sin egen måte å få sagt ting på. Vi avslutter med hennes dikt om høsten:

 

Åreringer i vann

oter og snøre er ute

små skvulp under båten

en film bak øyelokket

 

Høstsol stryker varsomt

over vannet duver den

sammen med bølgene

et lysspill for galleriet

 

På land finnes noen modne

til å plukke i bøtter og spann

gullet står blant myr og lyng

trekker inn lukten av varm høst

 

Inngangsporten står alltid åpen

bløte myrer, store tuer

beina rusler lekent

vi finner ro i høstbris

 

 

 

 

 

Å løpe over fjellet etter bær blir man sprek av. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Blir man lei av å plukke bær, kan man prøve fisket. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Høsten kan være fantastisk fin. (FOTO: Hallvard U. Smestad)