Kantareller er en populær matsopp med god grunn. men det finnes en rekke andre gode matsopper i Snåsaskogen. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Brukbart med sopp i Snåsaskogen

På sensommeren- høsten kan du finne rene delikatesser i skogen. Nå er det bra med sopp å finne i de dype Snåsaskoger..

For mange er kantarellen en favoritt blant soppene, noe vi fikk erfare på sopptur i dag. Kjente områder var renska for godsakene (og vi vet av hvem. Facebook er et avslørende medium..) Men det gjør ingenting! Det finnes svært mange gode matsopper på Snåsa, og  da noen hadde stukket av med kantarellene, satset vi på Piggsopp som er en god NR.2. Dessuten kan man høste kantareller langt utover høsten ennå. Så det så! Ok, vi fant noen få bittesmå kantareller også, bare så det er sagt.

Piggsopp blir man pigg av

Blek eller rødgul piggsopp er svært gjenkjennelig og kan ikke forveksles med andre sopper på grunn av de karakteristiske piggene under hatten. Man kan også finne denne soppen på trær og stubber, men de kan du la være å plukke. Det er de som vokser på bakken du skal ta. Piggsopp er en veldig god og aromatisk matsopp som egner seg godt til både steking og stuing. Den kan gjerne forvelles og legges i fryseren. Mange mener at piggsoppen er en delikatesse, og den egner seg spesielt godt til kjøttretter med brun saus. Så her har du knall tilbehør når elgen er i boks. Noen synes sopp er tungt fordøyelig, men for oss som kan stappe nedpå, er denne tia helt konge!

Sopp består av 90 prosent vann og 10 prosent tørrstoff. Den inneholder lite fett og proteiner, men vitamin B, kalium, sink, jern, selen, fiber og viktige antioksidanter.

Skaff deg litt kunnskap!

Nå er det sånn da at de aller fleste er klar over at ikke alle soppene er spiselig. Så hvis du er ukjent med å gå i soppskogen, men har lyst til å prøve deg, bør du skaffe deg litt kunnskap først, og ta gjerne med deg en soppbok. Noen sopper kan være svært giftige, og får man i seg giftig sopp kan det i ytterste konsekvens være dødelig.

Så det er ikke BARE kantareller som er supersopper, altså. Vi har en rekke gode matsopper, og istedet for å ramse dem opp, kan du gå til UT.no. Her finner du en fin liten oversikt over spiselige sopper i Norge og hvor du finner dem.

God sopptur!

 

Kommentarer

Kommentarer

Delikat Piggsopp på rekke og rad. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

GIFTIG: Enkelte sopper kan man nesten se på de er giftige. Dette tror vi er en Lilla silketrevlesopp som er svært giftig. Denne lar du stå! (FOTO: Hallvard U. Smestad)