ALTERNATIV FJØSPORT: Erik Gran i "fjøsporten" på nyfjøset på Gran nordre.

Noen som ikke har vært redd for å tenke nytt og å satse på klimavennlige omlegginger på gården, er Gran nordre. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

TESTING: Ulike vekster er plantet og sådd for å finne ut hva som vokser best.

GRØNT: Det er en oase av vekster og grønt på alle kanter på Gran nordre. Her er inngangen til huset.

SNEKRING PÅ LÅVEN: Halmballene er tatt bort og nye idéer får blomstre på låven.

Nyfjøset

Tømmer som skal bli flis.

Urtebåten på Gran.

Vognbua er til utleie for ferierende turister.

Erik og Cornelia åpner gården sin

BILDEGALLERI: Å komme til Grand nordre hos Erik og Cornelia Gran er som å komme til en oase av kreativitet, kunnskap, nysgjerrighet og liv. Sisthelga i august er det Åpen gård nettopp her. Da har du muligheten til å bli inspirert til å drive alternativ gårdsdrift eller å bli fascinert av bønder som tør å prøve noe nytt.

ANNONSE: Teknikkmagasinet.no. Et utvalg av spennende, morsomme og rimelige produkter innen teknologi og hobby.

Det har skjedd mye på Gran nordre siden undertegnede var avløser nettopp her. På alle kanter er det liv og røre; snekring på låven, praktikanter som tar seg av sauene og gårdbrukere i full sving med sine gjøremål. Overalt er det urter, blomster og vekster- en oase av grønt slår imot meg.

Både den gamle vognbua og buret er ombygd til overnatting, kåret leies ut fast på årsbasis. I alt er det 19 sengeplasser til utleie for turister på gården, og denne natten har de på tampen av turistsesongen hatt 9 gjester.

– Vi har truffet en nisje her og har hatt godt belegg hele sommeren, gårdsturisme er i skuddet, forteller Erik. Tyskerne synes det er fascinerende å komme til Norge, og dette er et godt alternativ til hva som vanligvis tilbys turistene langs veiene. Husene leies ut gjennom hele sommerhalvåret, og inkludert er en enkel frokost.

ANNONSE: Skruvat.no. Skandinavias største forhandler av bildeler på Internett. 

Kombinasjonen fjøs/ drivhus

Ekteparet Erik og Cornelia har brukt mange år og tid på å utvikle og finne gode løsninger på gården etter at melkedriften ble lagt ned for noen år siden. Nå er det sau og ungdyr som gjelder. Per i dag er det 40 ungdyr og kalver som nyter godt av nyfjøset som ble ferdig i februar. Det 150 m2 store nyfjøset med åpen løsning kostet rundt 400.000 kroner å sette opp. Idéen fikk de etter en tur på befaring til Østerrike, og dermed begynte ballen å rulle. En konsulent fra Østerrike ankom Gran nordre og hjalp til med planleggingen av det spesielle fjøset. For å bruke ressursene mest mulig effektivt og for å kunne utnytte hele sesongen, fungerer det som både fjøs og drivhus. På denne gården er både miljøhensyn, dyrevelferd og økonomi satt i fokus.I tillegg til at gulvet er underlag for dyra, er det et vekstmedium som består av flis, kutterspon og kuskit. Blandingen binder nitrogen, og er dermed i tillegg gunstig for miljøet. Forøvrig er bygget fritt for teknologi.

– Idéen var å utnytte sesongen det stod tomt

Nå er de igang med å finne ut hvilke vekster som egner seg best. Her finner vi blant annet redikk, ulike salater, tomater, bønner, agurk, squash og gresskar. Resultatene etter prøveprosjektet, om dette er egnet som vekstmedium, vet man ikke før i 2018. Det kan for eksempel bli aktuelt å gjøre om på blandingsforholdet.

– Idéen var å utnytte sesongen det står tomt, så når innhøstingn er gjort, flytter dyra inn i slutten av september.

–  Jeg har ikke sett dette konseptet noe annet sted i Norge, så dette blir spennende. Det er ihvertfall et godt og miljøvennlig alternativ, og på sikt kan dette plutselig bli et vekstmedium som kan produseres og selges, eller det kan brukes som jordforbedring i egen jord.

– I verste fall blir fjøset ei flott redskapsbu, sier Erik tørt.

Opplev Gran nordre “live”

På låven er snekkere fra Tyskland i gang med å gjøre om lokalet slik at det kan fungere som matsal for gjestene og/ eller presentasjonssal. Hvis fjøs/ drivhus- prosjektet er liv laga, kan det bli aktuelt å ta imot grupper for å lære bort om hvordan de på Gran nordre utnytter ressursene.

Sisthelga i august, nærmere bestemt søndag 27.08 kan du se Gran nordre “live”. Da åpner nemlig ekteparet på Gran portene for allmennheten under arrangementet Åpen gård, og der forventes det mye folk:

– Bondelaget regner med rundt 300 besøkende, så det er bare å brette opp ermene, avslutter Erik, og haster videre til neste prosjekt.

ANNONSE: Teknikkmagasinet.no. Et utvalg av spennende, morsomme og rimelige produkter innen teknologi og hobby.

(FOTO: Hallvard U. Smestad)

Kommentarer

Kommentarer