Få har nok penger til uforutsette utgifter – og forbrukslån blir løsningen for flere og flere

Omtrent 50% av personer i Norge som er 18-34 år gamle har ikke råd til å betale uforutsette utgifter som ligger på halvparten av det de får i lønn per måned. 

 

Disse tallene oppdaget av det globale analyseselskapet United Minds i 2015, og vi har ikke sett særlig store endringer siden den tid. I tillegg sliter omtrent en tredel av nordmenn med å ha nok penger i dagliglivet. 

Ikke mye å rutte med

Det er en god del hjem som eksisterer med ganske karrig økonomisk beskyttelse. Alle er i forskjellige situasjoner, men en ting er tydelig: langt flere burde fylle opp nødskontoen sin. Om man bare er i stand til å sette inn en liten sum månedlig, så kan det ha mye å si for den finansielle tryggheten man opplever i hjemmet. 

 

Videre viser undersøkelsen nevnt ovenfor at omtrent to femdeler av personer i Norge mellom 18-34 år ikke gjør regelmessige innskudd på sparekontoen sin, men heller mer sporadisk. 

Hvordan takler folk uforutsette utgifter? 

Når katastrofen (eller den lille ulempen) inntreffer, hva er disse folkene uten sparepenger er nødt til å gjøre? Forbrukslån på dagen blir løsningen for mange, noe som er litt uheldig med tanke på de relativt høye rentene slike lån har. 

 

Ifølge en undersøkelse gjort av Sentio, så tar omtrent en av tjue personer mellom 20 og 30 år opp forbrukslån for å ha nok råd til å dekke basiskostnader. Da er det naturlig at en enda større andel tyr til forbrukslån når uforutsette utgifter oppstår. 

Hva bør man gjøre? 

Hvis målet er å kunne dekke kostnader som kommer litt brått på med egne sparepenger, så kan det oppnås på en ganske enkel måte. 

 

Det man bør gjøre, er å sette opp en egen “Nødskonto” i banken. Denne er ment for å spare de pengene som man kan bruke når man plutselig møter en kostnad man ikke hadde tatt i betraktning, for eksempel en bildel som må skiftes eller et mistet fly. 

 

Hvor mye bør man så spare? Det kommer an på hvor mye du tjener. En generell regel som er enkel å følge for de fleste, er at man sparer 5 prosent av den månedlige nettoinntekten sin i nødsfond. Dette gjør at man sakte men sikkert bygger opp sparekontoen sin, uten at det går for mye utover levestandarden mens man gjør det. Målet bør være å samle opp nok penger til at man kan betale levekostnader i 3-6 måneder uten inntekt. Noen er ekstreme på dette punktet, og sparer etter hvert opp 2 års levekostnader. 

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *